İnorganik bir tuz maddesi olan sodyum metabisülfit, disodyum ya da sodyum pirosülfit olarak da bilinmektedir. Fiziksel yapısı toz halindedir ve normal koşullarda katı halde bulunmaktadır. Rengi sarıya çalan pudra rengi ve beyaz olarak bilinmektedir. 150 santigrat derecede erime özelliğine sahip olan sodyum metabisülfit, yiyeceklerin korunması amacıyla kullanılmaktadır. Sodyum metabisülfit, yiyecekler bir arada tüketilmeleri durumunda insan vücudunda herhangi bir zarar oluşturmamaktadır. Bu sebeple Amerika başta olmak üzere çok sayıda ülkede besin içerisinde katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Kimyasal formülü Na2S2O5 şeklindedir ve ürün kodu E223’tür.
Sodyum metabisülfit, suyla karıştırılması durumunda oldukça ağır bir koku oluşturmaktadır. Bu koku, solunum sorunu ve astım rahatsızlığına sahip olan kişilerin nefes almasında zorluklar yaşatmaktadır. Sodyum metabisülfitin havayla teması oldukça önemlidir. Kuru ve serin yerlerde muhafaza edilmesi gereken sodyum metabisülfit, sadece gıda alanında değil yün ve jute gibi ürünleri temizlenip ağartılmasında da tercih edilmektedir. Su ve gliserin içinde çözünme özelliği bulunur ve kükürt, oksijen ve sodyum inorganik bileşimlerinden meydana gelmektedir. Genellikle dezenfektan, koruyucu ve antioksidan olarak kullanımı tercih edilmektedir.
Gıda sektöründe yaygın olan bu madde, çeşitli alanlarda farklı amaçlarla kullanıma alınmaktadır. Tekstil sanayi bunlardan biridir. Elyafın ağartılmasında, anti klor ve boyamada sabitleyici olarak kullanılmaktadır. Selüloz esterlerin üretiminde antiseptik özelliği taşımaktadır. Fermantasyon işleminde antiseptik olarak tercih edilen sodyum metabisülfit, kağıt, şeker, tutkal ve lastik gibi sanayi kollarında, değişik uygulama alanlarında kullanıma açıktır. Kozmetik alanında da etkin olan bu madde, özellikle dezenfektan olarak da tercih edilebilmektedir.
Renk açıcı özelliğe sahip olan sodyum metabisülfit, şekerin rengini açmak için tercih edilmektedir. Ayrıca boya üretimi sektöründe de kullanılmakta ve renk giderici bir göreve sahiptir. Aromatik alkollerin üretimi, sodyum hidrosülfit üretiminde ana madde olarak kullanılan sodyum metabisülfit, aldehitler gibi çeşitli organik maddelerin de üretiminde tercih edilmektedir.